вторник, 8 юни 2010 г.

Изработват стратегия за планиране на социалните услуги в Шуменска област





















Областна стратегия за планиране на социалните услуги в Шуменския регион ще бъде изготвена до края на октомври 2010 г. и одобрена от Областния съвет за регионално развитие. Това стана ясно на първата работна среща, която се проведе днес в областната управа. В работата на заседанието участваха областният управител Димитър Александров, заместник областният управител д-р Емилия Станчева, Ана Попова – консултант към УНИЦЕФ, както и експерти от общините, от регионалните държавни структури и организации в секторите образование, заетост, здравеопазване, жилищна политика и инфраструктура.
Заместник областният управител д-р Емилия Станчева, която е ръководител на оперативния екип за реализиране и координация на процеса на планиране, представи днес целите и обхвата на областното планиране на социални услуги в Шуменска област.

Заместник областният управител д-р Емилия Станчева, която е ръководител на оперативния екип за реализиране и координация на процеса на планиране, представи днес целите и обхвата на областното планиране на социални услуги в Шуменска област.

През 2003 г. с промяната в Закона за социално подпомагане бе регламентирана възможността за предоставяне на нов тип социални услуги, каквито са дневните центрове за деца с увреждания и възрастни хора, центровете за рехабилитация или за временно настаняване, защитените и наблюдаваните жилища, приемната грижа. Заместник областният управител д-р Емилия Станчева, която е ръководител на оперативния екип за реализиране и координация на процеса на планиране, сформиран със заповед на областния управител, представи целите, обхвата и участниците в областното планиране на социални услуги. Тя посочи, че от 2006 г. насам у нас се наблюдава бум на алтернативните социални услуги, но те не са равномерно разпределени и не обхващат всички общини, градове и села. „Направените с помощта на УНИЦЕФ оценки показват, че към края на 2007 г. само в 112 от общините в страната има развити услуги за деца и семейства. Съществуват области, в които функционират вече 18 нови услуги за деца, а в други има разкрити едва две такива услуги. Това води до неосигурен равен достъп на всички нуждаещи се от различните рискови групи и от различните населени места до тези услуги“, каза д-р Станчева и допълни, че именно това налага изработването на Областна стратегия за развитие на социалните услуги в Шуменския регион, която ще има обхват на действие в периода 2011-2015 г.
Стратегическото планиране на областно ниво, което ще се осъществи в национален мащаб през тази година, трябва да постигне преди всичко съответствие на социалните услуги с реалните потребности на рисковите групи, за които са предназначени; преодоляване на неравномерността в развитието им в отделните общини; ефективност на мрежата от услуги; развитие на междусекторното сътрудничество и взаимодействие за намиране на устойчиви решения за стимулиране на социалното включване на уязвимите общности и рисковите групи във всяка област и всяка община. В този процес на планиране ще участват представители на всяка община на територията на Шуменска област, социалните служби и всички заинтересовани органи, организации и лица с отношение към развитието на социалните услуги. Анализът на ситуацията ще се разработи от съответните общини с участието на дирекциите „Социално подпомагане“ и обществените съвети. Методическа и техническа помощ ще оказва УНИЦЕФ.
„Планирането ще се осъществява отдолу-нагоре. Това означава потребностите и предложенията за социални услуги и дейности да се идентифицират на ниво община, след което да се обобщават на областно ниво и отново да се съгласуват с общините, за да се финализират решенията“, отбеляза д-р Емилия Станчева.
По нейните думи обхватът на социалните услуги, които ще бъдат планирани за периода 2011-2015 г., ще бъде съобразен с националната политика на деинституционализация на услугите и грижите за децата, тоест приоритетното внимание ще бъде насочено към развитието на социалните услуги в общността със специален фокус върху услугите за превенция и подкрепа в семейна среда. „Предвижда се да бъдат планирани стъпките и темповете на поетапно закриване на домовете за деца от всички категории – домове за медико-социални грижи за деца, домове за деца, лишени от родителска грижа, домове за деца и младежи с умствена изостаналост и домове за деца с умствена изостаналост. Специализирани институции за възрастни с увреждания и домове за стари хора ще се предвиждат само след изчерпване на всички възможности за подкрепа в семейна и домашна среда“, отбеляза д-р Станчева. По нейните думи, въвеждането на регионалния принцип на планиране и развитие на социалните услуги ще създаде условия за максимална гъвкавост на икономически по-изгодни, финансово обосновани и по-достъпни социални услуги.
Пред участниците в срещата Ана Попова - консултант към УНИЦЕФ, подчерта голямото значение на партньорството и изтъкна факта, че Шумен има опит в разкриването на социални услуги. „С изготвянето на стратегиите във всички области на страната ще бъде получена цялостна национална картина за развитието на социалните услуги, която ще позволи да бъдат следени тенденциите и да се анализират всички рискови групи“, каза Ана Попова.
Разработването на стратегията ще премине през четири етапа. До края на този месец ще бъде направена подготовката и ще се създадат партньорство между отделните институции и структури. Анализът на социалните услуги трябва да е готов до 30 юни, стратегическото планиране – до 10 септември. Областната стратегия за развитие на социалните услуги трябва да бъде изготвена до края на октомври, като тя ще бъде одобрена от Областния съвет за развитие.

1 коментар:

Viseo Digital Agency каза...

Страхотен ресурс! С радост прочетох цялата статия. Желая Ви успехи!

Ще съм признателен, ако разгледате и нашият блог за пари и печелене:
BedenBogat com
& Viseo